Се смета за еден од најздравите јадења на светот - ќе го јадете секој ден

 

Палента или качамак е јадење што потекнува од северна Италија. Народно име за палента е качамак и отсекогаш се сметало за рурален оброк. Многу здрава и вкусна, палента се подготвува многу лесно и може да се конзумира на различни начини во комбинација со различни видови храна.
Ова е оброк кој е направен од бел или жолт пченкарен гриз. Пченкарно брашно или гриз имаат многу позитивно влијание врз целото здравје. Најважното нешто во врска со ова јадење е дека пченкарно брашно не содржи глутен и може да го консумира секој, без оглед на возраста.
Таа е идеална за мали деца, за луѓе кои се грижат за своите килограми, или за оние кои имаат проблеми со дигестивниот систем.
Состав на палента и неговите здравствени придобивки
  Овој оброк содржи доволно минерали, хранливи материи и витамини колку што на телото му треба да функционира нормално. Палента има големо влијание за спречување на разни болести, како и на целокупното човеково здравје. Се состои од природните масти, односно „каритеноиди“ а овие здрави масти се одговорни за палентата да биде во можност да се промовира подобро и за подобра функција на цревата. Палента е одлична во елиминирањето на вишокот на тежина, бидејќи тоа, исто така, влијае на добро и здраво варење.
Пченката е одговорна за сите предности на овој вкусен оброк. Веднаш по пченица и ориз, пченка важи и за најважна житна култура во светот. Ова е една од најдобрите намирници која човечкото тело се исполнува со долгорочна добра енергија.
Пченкарно брашно содржи голем спектар на хранливи материи. Ова брашно е одличен извор на фолна киселина, витамин Б6, Е и К, пантотенска киселина, тиамин, рибофлавин и ниацин. Таа, исто така може да се пофали и со висока содржина на фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.
Благодарение токму на пченката која ја содржи палентата има многу мал број на калории во себе, и затоа е идеална храна за губење на тежината. Таа е една од најдобрите и најефикасните намирници која се препорачува кога детето е во прашање.
100 гр. палента содржи околу 380 калории. Се состои од само природни материјали, така што и нејзините јаглехидрати и липиди се позитивни за човечкото тело. Палента е одличен избор за бебиња и деца.
Уште една од причините зошто овој оброк е идеален за деца е дека палента ја спречува ненадејната загуба на имунитетот.
Намалување на ризикот од рак е една од предностите што на човечкото тело му ја дава палента. Научно докажано на универзитет во Америка е дека јадењето палента значително ја намалува појавата на ризикот од оваа сериозна болест. Палента ќе го намали ризикот од рак на дебелото црево, како и појавата на хемороиди.
Зајакнување на клетките на дебелото црево е исто така еден од успесите кој е за бележан кај луѓе кои палентата ја вклучиле во своите редовни оброци. Во прилог на зајакнување на нив, палента, исто така, ќе дејствува како антиоксиданс на целокупниот организам, не само на цревата.
Го намалува холестеролот, благодарение на добри масти кои ги содржи, како и влакна и сложени јаглехидрати. Затоа од тие причини, палента ќе ја спречи појавата на вишокот тежина. Потрошувачката на овој здрав оброк носи бенефиции кога се во прашање здравје на срцето и циркулацијата.
Постои разлика помеѓу домашната и купена палента.
Палента, која е купена во продавниците е збогатена со аскорбинска киселина, односно витамин Ц и бета каротен, и затоа е малку побогата од домашната кога витамин А и Ц се во прашање, а кога станува збор за калории, јаглехидрати и масти имаат слична количина  и домашната и купената.
Палента односно качамак може да бидат подготвени на 2 начина. Секој е многу лесен и брз да се подготви. Со цел да се направи палента првиот начин е да се стави во тенџере  3 и 1/2 чаши вода. После тоа се додава малку сончогледово масло и малку сол. Кога сето тоа ќе зоврие температурата се намалува на минимум и истура 1 чаша пченка палента со постојано мешање.
Кај подготвување палента се препорачува да се користи дрвена лажица, поради оксидација на метална лажица. На овој вкусен оброк може да се додаде некое здраво семе или омилен зеленчук.
Друг начин на кој качамакот може да се подготви е следен. Садот се полни со литар и пол вода. Потоа се додава 1 лажичка сол и се чека додека водата не зоврие. Кога водата ќе зоврие се додава 500 гр. пченкарно брашно. Брашно ќе остане на површината на водата. Во брашно со дрвена лажица се прави дупка и се остава така да се готви на умерен тивок оган. По некое време брашното ќе се стопи со водата, и потоа  палента, вкусна и здрава, е подготвена за употреба.
Од палентата може да се подготвуваат разни јадења, а едно од нив е вкусна и здрав проја.
 

 

 

Добивајте вести на Viber

21.03.2019 - 18:36

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега