Јаболки во пудинг од цимет

 

Состојки:

4 јајца,

200гр. брашно,

180гр. растопен маргарин,

150гр. шеќер,

2 кесички ванилин шеќер,

2 лажици прашок за пециво,

2 лажици какао,

3 јаболки,

3 лажици сок од лимон.

За фил:

2 пудинга од ванила,

700мл. млеко,

6 лажици шеќер,

1/2 лажица цимет.

Приготвување:

Јаболките исечете ги на коцки, посипете ги со лимоновиот сок и лажица-шеќер. Пенесто изматете ги јајцата со шеќер и додајте го растопениот маргарин, брашното и прашокот за пециво. Поделете ја смесата на два дела, па во едниот додајте какао и 2-3 лажици млеко. Во тава со големина 20х30 ставете го делот без какао. Јаболките распоредете ги по жолтиот дел на смесата. Пудингот кој го зготвивте и во кој додадовте цимет, распоредете го по јаболките. Потоа одозгора ставете го црниот дел и печете на 170 степени околу 40 минути.

Извор: Убавина и здравје

 
14.10.2014 - 17:10


 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа