Оригинален рецепт за лесковачка плескавица

 

Состојки:

 

мала лажица Црн пипер

малку сол

700 грама свинско мелено

2 лути пиперчиња

100 милилитри масло

100 грама кромид

50 милилитри кајмак

1 лажица дафинка

1 главица лук

300 грама јунешко мелено

 

Подготовка:
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.
Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.

18.06.2014 - 20:32
 
 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега