Баклава со чоколадо

 

Направете баклава со чоколадо, еве што ви е потребно.

Сотојки: 

300 грама мелени ораси

100 грама чоколадо 

250 грама несолен путер или маргарин

1 сок од еден лимон (за шербет)

800 грама шеќер

400 милилитри вода (за шербет)

500 грама кори за баклава 

Подготовка:

Секоја кора се попрскува со зејтин, па врз неа се става уште една кора, повторно зејтин и уште една кора. Вкупно три кори една врз друга. По ивица на корите се ставаат три лажици од филот (ореви и чоколада) и се мота кората како ролат,
Така се прави со сите кори. Кога се наредени во тавче се сечат сите кори да
се добијат парчињата,се полива со растопен путер и се става да се
пече на 200степени окулу 20-30 мин Кога е печена ја попаруваш со врел шербет.

Шербетот се прави со зовривање на водата и шеќерот и додавање на сок од еден лимон, а филот се преви со топење на чоколадото на тивок оган и додавање на оревите



18.06.2014 - 15:30
 
 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа