Македонска плескавица

 

 

Потребни состојбки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 700 грама Свинско мелено
  • 2   Пикантно пиперче/ња
  • 100 милилитри Масло
  • 100 грама Кромид
  • 50 милилитри Кајмак
  • 1 лажица Вегета
  • 1   Главица лук
  • 300 грама Јунешко мелено

Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса. 

Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. 

Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. 

На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете. 

Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.

08.06.2014 - 22:11
 
 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега