Македонска плескавица
Потребни состојбки
- малку мала лажица Црн пипер
- малку Сол
- 700 грама Свинско мелено
- 2 Пикантно пиперче/ња
- 100 милилитри Масло
- 100 грама Кромид
- 50 милилитри Кајмак
- 1 лажица Вегета
- 1 Главица лук
- 300 грама Јунешко мелено
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см.
Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло.
На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.
Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.
08.06.2014 - 22:11
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа