Вкусни пирошки

 

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 децилитри масло

ЗА ФИЛОТ:

200мл павлака

200гр шунка

ЗА ТЕСТОТО:

0.50кг брашно

200мл млеко

1 лажица сол

7гр сув квасец

2 жолчки

300гр компири

3 лажици масло

ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО

Излупете го компирот и ставете го да се вари. откако ќе се свари, исцедете ја водата и испасирајте го.

Во брашното додадете едно лажиче сол и сувиот квасец и добро измешајте.

 

Одвоете ги жолчките од белките, па додадете ги жолчките во садот со брашно.

 

Додадете го маслото, пасираниот компир и млекото.

 

Замесете тесто, обликувајте го во полутопка, покриете го со чиста крпа и оставете го да стои на топло место околу45 минути.

 

ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ

 

Исечете ја шунката на ситни коцки, додадете ја во садот во кој предходно сте ја изматиле павлаката и добро измешајте.

ПОДГОТОВКА НА ПИРОШКИТЕ

 

Ставете малку брашно на работната површина и премесете го тестото.

Направете кора со дебелина околу 8 милиметри и исечете ја на правоаголници со големина 12×8 сантиметри.

 

Ставете му фил на тестото по должина и завиткајте го во ролна.

 

Внимавајте добро да ги залепите ивиците на пирошката за да не се распадне.

 

Загреете го маслото и пржете ги пирошките 10 минути да добијат убава златна боја. Одвреме навреме превртувајте ги за да се испржат рамномерно од сите страни.

 

 

 

 

Оцени ја веста

19.12.2014 - 13:19

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега