Вкусни пирошки
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
2 децилитри масло
ЗА ФИЛОТ:
200мл павлака
200гр шунка
ЗА ТЕСТОТО:
0.50кг брашно
200мл млеко
1 лажица сол
7гр сув квасец
2 жолчки
300гр компири
3 лажици масло
ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО
Излупете го компирот и ставете го да се вари. откако ќе се свари, исцедете ја водата и испасирајте го.
Во брашното додадете едно лажиче сол и сувиот квасец и добро измешајте.
Одвоете ги жолчките од белките, па додадете ги жолчките во садот со брашно.
Додадете го маслото, пасираниот компир и млекото.
Замесете тесто, обликувајте го во полутопка, покриете го со чиста крпа и оставете го да стои на топло место околу45 минути.
ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ
Исечете ја шунката на ситни коцки, додадете ја во садот во кој предходно сте ја изматиле павлаката и добро измешајте.
ПОДГОТОВКА НА ПИРОШКИТЕ
Ставете малку брашно на работната површина и премесете го тестото.
Направете кора со дебелина околу 8 милиметри и исечете ја на правоаголници со големина 12×8 сантиметри.
Ставете му фил на тестото по должина и завиткајте го во ролна.
Внимавајте добро да ги залепите ивиците на пирошката за да не се распадне.
Загреете го маслото и пржете ги пирошките 10 минути да добијат убава златна боја. Одвреме навреме превртувајте ги за да се испржат рамномерно од сите страни.
Оцени ја веста
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа