Тесто за погачи и кифлички - Памук тесто
Тестото е така податливо за работа, само вие сакајте да месите и да си креирате од него било што кифли, погачи, форми кои вие ќе ги посакате. Ми се чини дека ќе ви стане едно од омилените теста. Денес јас месев половина од состојките, направив една погачка која ја печев во 26 број модла на откопчување.
- Квасецот растворете го во дел од водата со 2 лажици шеќер.
- Брашното истурете го во садот во кој ќе месите, додадете ја солта, остатокот од шеќерот (3 лажици) , направете кладенче, додадете во него веќе растворениот квасец, остатокот од водата, млекото, зејтинот. Месете да добиете фино меко, но сепак еластично тесто.
- Оставете го да стаса, премесете и веќе останува на вас што ли тоа ќе направите од него. Формираното тесто дали ќе е погача или кифли или бухтли...
Пред да ги ставите да ги печете премачкајте со сматена жолчка, доколку сакате поросете со од вас избрано семе сусам, афион, ким... ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20-25 мин. Внимавајте да не ви изгори одозгора, можете да ја покриете со фолија последните 15 минути.
Целиот рецепт прочитајте го на спеицијализираниот портал за храна и рецепти Мои рецепти
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа