Полнети солени крофнички
Се топат во уста
Време на подготовка: 90 минути
Потребни состојки:
1 коцка квасец
400 г брашно
Сол по вкус
1 лажица шеќер
100 мл млеко
2 жолчки
200 мл + 2 лажици павлака
70 г маргарин
150 г шунка или кашкавал
Масло по потреба
Начин на подготовка:
Квасецот потопете го со млако млеко и оставете го да нарасне. Во сад за мешање соединете ги брашното, шеќерот и солта. Маргаринот изматете го со жолчките и 200 мл павлака, а потоа додадете го брашното како и нараснатиот квасец и замесете тесто. Оставете да нарасне.
За филот:
Шунката или кашкавалот исечкајте ја на коцкички. Нараснатото тесто развлечете го со сукало. Со кружна модла направете кругови, но не вадете ги. На секој круг ставете малку шунка и павлака, па преклопете ги со околниот дел од тестото. Вадете ги крофните со модлата и пржете ги.
Кафе пауза
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа