Рецепт: Ѓомлезе
Направете вкусно ѓомлезе, еве што ви е потребно
Состојки:
100 мл. масло
(Mаслиново или маст.
Сепак кога употребуваме
масло од животинско потекло
Ѓомлезето е покрцкаво.)
2 л. вода
1 ½ кг. брашно
1 мала лажичка сол
Подготовка:
- Ги мешаме сите состојки со миксер. Добиваме каша слична како за палачинки. Кога e се убаво измешано посолуваме.
- Земаме тепсија и ја мачкаме со масло. Истураме со црпалка за супа количество каша колку да се направи тенок слој како за палачинка.
- Tепсијата ја ставаме во рерна (доколку немаме вршник). Кога слојот од кашата ќе се потпече и вцрви, ја вадиме тепсијата, премачкуваме слој масло, па вниматлно со црпалката истураме нов, тенок слој каша. Ова го повторуваме се додека не ја потрошиме цела каша.
Опишаниот рецепт е за Ѓомлезе печено во рерна.
Традиционалното Ѓомлезе се прави под вршник (сач).
07.07.2014 - 20:00
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа