Брокула- најмоќен лек против канцер
Брокула - најкорисниот зеленчук. Кој би можел да избегне зеленчук што е естетски привлечен, има прекрасен вкус, може да се користи во безброј кулинарски начини и е на врвот со својата хранлива вредност. Тоа е одличен заштитник од рак и идеален за намалување килограми.
Брокулата е од Brassica семејството, која ги вклучува зелка, карфиол, кељ, жолто цвекло, репа. Најдена е пред повеќе од 2.000 години, со потекло од Италија и била омилена храна на Римјаните. Во последните 25 години има направено тројно зголемување на нејзината потрошувачка.
Комбинација на хранливи материи во успешна борба против ракот
Во 1992 година, истражувач од "Џонс Хопкинс" Универзитет на Америка, го објавил неговото откритие дека состојките во брокулата го спречуваат развојот на рак кај 60% од анкетираните групи, а исто така ја намалува големината на канцерот кој бил развиен до 75% . Денес, брокула е една од најпознатите зеленчуци за продажба во Америка.
Состојките на овој зеленчук се меѓу најмоќните оружја во борбата против рак
Придонесува за зајакнување на имунолошкиот систем, ја намалува зачестеноста на појавата на катаракта, го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем, учествува во градењето на коските и ги намалува проблемите во бременоста и породувањето. Брокулата е богата со корисни хранливи материи и има многу ниска калорична вредност. 100 грама брокула содржи само 28 калории и 3 грама протеини.
Препорачаната дневна доза содржи 67% витамин Ц, 20% витамин А, па дури и 110% Витамин К. Покрај тоа што содржи повеќе хранливи материи со моќна анти-канцер својства, мала количина на селен, тиамин, рибофлавин, калциум, железо, магнезиум, фосфор , калиум, диетални влакна, фолна киселина и манган. Супстанцата diindolylmethane е моќен модулатор на вродениот имунолошки систем одговорен за антивирусно, антибактериско и антиканцерогени својства.
Брокула содржи glucoraphanin, супстанца која може да се обработи во антиканцер соединение. Оваа аквизиција значително се намалува, ако брокулата се готви. Брокулата е исто така добар извор на индол-3-карбинол, состојка која ја поправа ДНК во клетките и го инхибира растот на клетките на ракот. Брокулата содржи големи количини на каротеноиди, лутеин и бета-каротен.
Редовно внесување на големи количини на брокула го намалува ризикот од агресивен рак на простата, и е корисна во спречување на срцеви заболувања. Но, не треба да претерувате со јадење, бидејќи сулфат може да предизвика чувства на гадење и надуеност на стомакот.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа