Овој зачин ги уништува сите бактерии во телото - одличен е и за слабеење
Сечуанскиот бибер е важен зачин од кинеската и индиската кујна кој се користи за зачинување на слатки и солени јадења. Освен лесна лутина нема многу сличност со класичниот бибер.
Се добива од две билки поради што има лесна цитрусна нота која добро се комбинира со печурки, но и егзотични благи работи.
Овој зачин со векови се користи како уништувач на лошите бактерии, па посебно е популарен во сиромашното население.
Сечуанскиот бибер во зрно најдобро е лесно да се притисне во тава, па потоа да се сомеле. За зачинување на јадења се користат само лушпите, а целите зрна се фрлаат бидејќи имаат горчлив вкус и текстура, која ја упропастува храната. После конзумирање може да се забележи пшецкање и лесно зуење.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа