Никако не ја зовривајте водата два пати - има добра причина за тоа
Што се случува кога водата ќе зоврие?
На прв поглед, ќе видите меурчиња и пареа, но уште нешто се случува на хемиско ниво. Со зовривањето на иста вода неколку пати, содржината на кислородот се менува и се појавуваат потенцијално опасни супстанции. Тоа навистина може да се почувствува кај чајот - чајот сварен во свежа вода има сосема друг вкус од чајот сварен во „стара“ вода.
Провриената вода е одличен начин да се убијат бактериите, но ако неколку пати ја зовриете истата вода, опасни гасови и отровни супстанции како арсеник, нитрати и флуор можат да се формираат како резултат на промената на хемиската структура. Разни студии покажале конекција помеѓу флуорот и последиците кои ги има на нервниот систем и мозокот, пренесува Хефти.
Значи, тоа е причината зошто навистина не треба да ја зовривате истата вода два пати. Очигледно е поштетно ако тоа често го правите. Малите количини, како на пример за вашиот чај не се голем проблем, но вишокот вода зачувајте ја за полевање на цвеќињата - за нив не е опасно.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа